
Talgklieren, ik noem ze de harde werkers van de huid. Samen met de zweetklieren hebben ze een belangrijke functie voor een gezonde huidbarrière. Een teveel aan talg – zeker tijdens de zomer – is een vaak voorkomend fenomeen. Toch kan je zelf heel wat doen om talgproductie tijdens de zomer onder controle te houden. Hierbij mijn tips!
De rol van zweet- en talgklieren
De huid bevat twee typen klieren: de zweetklier en de talgklier. Zweetklieren scheiden een waterige substantie af die zweet wordt genoemd. Talgklieren scheiden een olieachtige stof (talg) af. Het talg heeft een beschermende werking voor de huid. Het gaat o.a. uitdroging tegen en beschermt de huid tegen infecties en bacteriën.
UV stralen zorgen voor een ontregeling van het verdedigingssysteem van de huid. Cel vernieuwing vertraagt en de huid wordt droger. Als verdedigingsmechanisme gaat de huid extra talg aanmaken. En daar heb je het, er treed een disbalans van de huid op.
Bij een ‘gezonde’ talgproductie vloeit de talg mooi uit over de huid. Is dit proces niet in balans dan kunnen poriën gaan verstoppen. Meestal wordt de uitgang geblokkeerd door een opstapeling van dode huidcellen. Deze cellen blokkeren de uitgang van het haarzakje waardoor talg niet meer naar buiten kan. Het gevolg: een ontsteking.

“Ik adviseer mijn patiënten om te kiezen voor een goede exfoliant op basis van glycolzuur. Deze zeer kleine molecule dringt namelijk gemakkelijk in de huid. Zijn zure pH versnelt exfoliatie en helpt bij het verwijderen van dode huidcellen, wat de verstopping van talgklieren voorkomt.”
Hoe talgproductie tijdens de zomer onder controle houden?
Ik adviseer mijn patiënten om te kiezen voor een goede exfoliant op basis van glycolzuur. Deze zeer kleine molecule dringt namelijk gemakkelijk in de huid. Zijn zure pH versnelt exfoliatie en helpt bij het verwijderen van dode huidcellen, wat de verstopping van talgklieren voorkomt. Naast het ‘afschudden’ van opgehoopte dode huidcellen, verbetert een goede exfoliant uiteindelijk ook de vochthuishouding en daarmee de totale huidconditie.
Een belangrijke kanttekening: Door de huid te exfoliëren wordt deze ook net iets gevoeliger voor UV-straling. Dit komt door het verwijderen van dode huidcellen waardoor het stratum corneum (de bovenste huidlaag) dunner wordt. Beschermen tegen zonlicht wordt dus nog belangrijker wanneer je dit ingrediënt gebruikt. Doe je dit niet, dan kan glycolzuur juist het tegenovergestelde effect hebben. Daarom raad ik mijn patiënten aan om tijdens de zomer te kiezen voor een exfoliant met een lager percentage glycolzuur, zoals de Dermaceutic Foamer 5%.